Kontakta oss

Besöksadress

Centrumvägen 24 A
155 80 Nykvarn

Telefon 08-555 010 00

Akuta ärenden när kommunen har stängt
Södertörns larmbord, 08-721 23 13

 

Skridskoåkning

Skridskoåkning

Långfärdsskridskor

När isförhållandena är bra så kan du åka långfärdsskridskor i Nykvarn. Sjön Yngern ligger ca 1,5 km från Nykvarns centrum. Du kan starta din åkning vid Hökmossbadet eller Lövnäsbadet.

Vällingen, som ligger mellan Nykvarn och Södertälje är en lite mindre men fin sjö att ta en tur på. Om du vill åka på Mälaren är Taxingebadet vid Taxinge slott en bra startplats.

För att få en säker och fin naturupplevelse på naturis krävs kunskap, isdubbar och sällskap. Tänk på att naturisens bärighet och karaktär ändras av temperatur och vind. Ett enkelt bra råd - åk där andra har åkt och aldrig ensam.

Spolad isbana

Vintertid kan du ta på dig skridskorna och nyttja någon av Nykvarns isbanor.

I centrala Nykvarns spolas flera isbanor när vädret tillåter för allmänheten.

Information kommer finnas på denna sida när isbanorna är åkbara.

Björkestaplan- Rink

Turingeskolan

Lillhagaskolan

Sandtorp lekplats

Gammeltorps lekplats


OBS! När spolning och snöskottning med fordon pågår så måste alla lämna isytan och även närliggande snöhögar. Detta gäller både barn och vuxna. Vi vill även uppmana alla att inte lämna kvar saker på isen.

Grundspolning (uppbyggnad av isbanornas bottenis):

Det måste vara ihållande kyla med en sammanhängande köldperiod för de kommande ca. 10 dygnen. Det förutsätter dock att marken hunnit frysa till ordentligt innan spolning utförs. Marken måste vara frusen ( helst 4-5cm), annars tinar marken med det 4-5gradiga vattnet som används vid spolning.

Underhållsspolning:
Om förutsättningar (kyla, bottenis/is) finns så påbörjas underhållsspolning direkt på morgonen.Isbanorna underhålls med nytt vatten för att laga åkskador och avsmältning från sol och vind. Det man många gånger inte tänker på är att isbanan även smälter underifrån p.g.a. att sanden/underlaget värms upp av solen trots att det är minusgrader i luften.

Återuppbyggnad:
När isarna smält uppifrån eller underifrån startar processen om igen. En  bedömning om kommande väderprognoser och temperaturer skapar förutsättningar för att lyckas skapa en hållbar is igen.


Dela sidan